Interview met Peter

Onderwijs en educatie in eerste hulpverlening is al van jongs af aan de bezigheid van Peter. Zo was hij op 18 jarige leeftijd al erkend instructeur 1e hulp en 1e hulp aan kinderen.

Daarbij  ook reanimatie-instructeur en gaf veelal les voor EHBO verenigingen en het Nederlandse Rode Kruis. Later was Peter ook regelmatig te vinden op examenlocaties als examinator van Het Oranje Kruis en als jurylid bij landelijke EHBO wedstrijden. Enkele jaren later heeft Peter van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij heeft een radicaal besluit genomen door van beroep te switchen. Zo heeft hij zijn werk als eerste auto-elektrotechnicus (diagnosetechnicus) bij diverse bekende merkdealers achter zich gelaten om opnieuw te gaan studeren. Hij koos voor de zorg,  als verpleegkundige binnen de Ziekenhuisgroep Twente (destijds nog het Twenteborgziekenhuis)  met de bedoeling door te groeien richting de acute zorg.

De mensen in zijn omgeving uit de tijd als elektrotechnicus gaven aan dat hij dat moest doen. De zorg zou echt iets voor hem zijn. Als hij dat niet zou doen dan zou hij daar spijt van krijgen…….en dat zou hij zeker hebben gehad aldus Peter.

Binnen de ZGT heeft Peter zich verder kunnen ontwikkelen tot Intensive Care verpleegkundige met als aandachtsveld techniek en medische apparatuur. Mede daarom heeft hij een bijdrage mogen leveren samen met een groep directe collega’s in het nieuwbouwproject van de intensive care binnen de ZGT.

Peter: “Een groot project waar heel wat vrije uren in zitten. Een periode waar wij trots en tevreden op terugkijken. Ik ben ervan overtuigd dat de ZGT één van de mooiste maar zeker ook de best uitgeruste intensive-care’s van Nederland heeft. Dat is gelukt doordat we vooral met collega’s vanaf de werkvloer nauw zijn betrokken in dit project. Dat was een goede keuze.  Deze intensive care levert zorg op het aller hoogste niveau, daar mag heel Twente erg trots op zijn!”

Daarnaast is Peter na zijn intensive care opleiding toegetreden tot de groep Advanced Life Support instructeurs binnen de ZGT. Peter geeft met regelmaat ALS (advanced life support) trainingen binnen de Ziekenhuis Groep Twente. Dat doet hij met veel plezier. Kwaliteit, daar draait alles om aldus Peter.

Peter: “Alles voor onze patiënten, die kunnen zichzelf niet meer helpen op het moment dat wij moeten ingrijpen. Dat is een grote verantwoordelijkheid, daar mogen wij soms best bij stilstaan.”  

Lesgeven en acute zorg zijn zijn ding. Daarom begeleid Peter ook met veel plezier regelmatig verpleegkundigen die in opleiding zijn tot intensive care verpleegkundige.

Peter: “Ik denk dat ik af en toe de lat best hoog leg voor de leerling IC verpleegkundigen. Dat zal zeker niet altijd makkelijk zijn. Maar we moeten ons ervan bewust blijven dat we de beste intensive care verpleegkundigen willen opleiden die we ons maar kunnen wensen voor onze patiënten en ons team. Ik zie het zo:  als een dierbaar persoon uit jou eigen omgeving op een intensive care beland dan wil jij toch ook dat deze persoon de allerbeste zorg krijgt aangeboden?. Om dat te kunnen, zijn kennis, kunde maar vooral ook teamspirit, communicatie en discipline onmisbare kernkwaliteiten. Daar moeten we veel aandacht aan besteden tijdens de begeleiding. Dat vergt ook best veel van de studenten, maar met de juiste begeleiding komt dat bijna altijd goed. Op deze afdeling gaat het vaak om leven of dood. Dat is niet iets om zomaar even aan voorbij te gaan. Dat is soms best confronterend voor leerlingen. Mijn ervaring is dat leerlingen de intensieve begeleiding wel kunnen waarderen omdat het doel altijd blijft om de leerling af te laten studeren als een IC verpleegkundige waar 100% op gebouwd kan worden, door zowel de patiënt als door collega’s. Dat vertel ik de leerlingen dan ook regelmatig als we een dienst evalueren waarop er veelal een glimlach verschijnt.

Ik heb eens in “de wandelgangen” begrepen dat leerlingen het mooi vinden als ze een compliment van mij krijgen, want als je een compliment van Peter krijgt dan heb je het wel heel goed gedaan. Toen moest ik wel even glimlachen, maar besefte tegelijk wat mijn manier van begeleiden doet met leerlingen.

Niet alleen voor het Nederlandse  Rode Kruis maar ook voor de KNMV, TT circuit, ZGT Medical Team, Ronde van Overijssel / Ronde van Twente (als medical motard) en EHBO organisaties doet Peter inzetten. Peter: “Nooit als individu maar altijd samen met een professioneel team. Alleen kun je niet veel doen, maar in een team kun je samen het verschil maken. Je bent elkaar gewoon nodig met ieder zijn eigen specialisatie. Zowel de artsen, verpleegkundigen als EHBO’ers. Mensen in nood zijn kwetsbaar. Die hopen op de allerbeste zorg, kennis en kunde. Ze geven zich volledig aan je over. Niet omdat ze dat zo graag willen, maar omdat ze niets anders kunnen. Daar moeten wij zorgvuldig mee omgaan. Ik heb voor slachtoffers een groot empathisch vermogen maar pak ook door als het moet. Jij bent hun enige hoop totdat er meer hulp is. Die ervaringen hebben mij gevormd denk ik. Ook patiënten in het ziekenhuis zijn kwetsbaar, vooral op de intensive-care. Natuurlijk maak ik ook wel eens grappen of heb soms wat zwarte humor. Dat mag ook best, het is een soort uitlaatklep onder collega’s. Maar uiteindelijk mag niets de beste zorg in de weg staan. Dit alles heeft mij gemotiveerd een eigen opleidingsinstituut te beginnen. Want door mensen te leren hoe ze zo goed mogelijk kunnen handelen op het moment dat er iemand in nood is kunnen we simpelweg levens redden. Waarom zouden we het dan niet doen”? 

Naast het lesgeven heeft Peter veel ervaring met elektronica als elektrotechnicus. De AED/defibrillator is een apparaat dat onlosmakelijk is verbonden bij de reanimatie. En omdat er zo enorm veel verschillende soorten van op de markt zijn heeft Peter er een studie van gemaakt welke AED nu echt het beste kan worden gebruikt. De conclusie van Peter is:  De nieuwe serie Zoll 3. Peter zet zich al sinds jaar en dag vrijwillig in voor de 6 minutenzone’s in Westerhaar en in de gemeente Twenterand. Nu heeft hij ook een eigen onderneming. Peter: “Met deze stap kan ik mensen professioneel op weg helpen, adviseren en begeleiden in training, aanschaftrajecten of onderhoud.” 

Peter: “Dr. Paul Maurice ZOLL is de grondlegger van de defibrillator. Zoll heeft daarmee ook de meeste ervaring in de ontwikkeling en de techniek. Een uitermate betrouwbaar apparaat dat als defibrillator van het reanimatieteam in het merendeel van alle ziekenhuizen op de wereld is te vinden.  Ook de AED is de meest verkochte en complete AED ter wereld. En dat is niet voor niets zo. Ik sta volledig achter de producten van ZOLL als het gaat om techniek, betrouwbaarheid en werking. Het apparaat is per slot van rekening ontwikkeld door een cardioloog die tevens elektro-fysioloog was: dr. Paul Maurice Zoll. Daarnaast is het bedrijf Zoll een gerenommeerd en betrouwbaar bedrijf. Een bedrijf dat achter haar eindleveranciers staat. En dat is niet onbelangrijk want alleen zo kun je het maximale betekenen in service en garantie. 

Het is daarom niet toevallig dat SCCE de producten van ZOLL & Cardiac Science (onderdeel van ZOLL) aanbiedt. SCCE staat voor kwaliteit:  “En kwaliteit vindt ik bij ZOLL”.

Peter:  “En daar wil ik bij iedere leverancier voor 100% achter kunnen staan en als dat niet zo is dan liever niet.”

“ Met SCCE heeft de klant een uitermate deskundige en betrouwbare partner, ook daar sta ik 100% achter”, Aldus Peter